Kosmički dragulji (FOTO)

Kada bi ljudske oči mogle detekovati i druge dijelove elektromagnetnog spektra, osim onog koji zovemo vidljiva svjetlost, pogled na noćno nebo bi više ličio na fotografije koje vidimo kada naučnici naprave kompozitne fotografije korištenjem npr. Chandra X-Ray Observatory, zvjezdarnice koja detektuje X-zračenje koje dolazi iz svemira. Takve fotografije u kombinaciji sa fotografijama sa drugih observatorija daju veličanstvene fotografije našeg svemira.

Ovakav pristup "fotografisanja" svemira na širokom dijelu elektromagnetnog spektra omogućuje naučnicima da vide dalje i dublje shvate čuda svemira. Na slici ispod je prikazano 6 dragulja našeg univerzuma, a koje imamo sreću vidjeti zahvaljujući pomenutim observatorijama.


Gore lijevo: M82 je galaksija okrenuta ivicom prema nama, tako da nam pruža jedinstven pogled na tok prašine i gasa koja nastaje formiranjem zvijezda i u eksplozijama koje nazivamo supernove.

Gore u sredini: Abell 2744 je klaster (jato) galaksija, prečnika milion svjetlosnih godina.

Gore desno: SN1987A predstavlja ostatke moćne supernove, koja je eksplodirala prije 160 hiljada godina.

Dole lijevo: Eta Carinae je binarni zvjezdani sistem (sistem sa dvije zvijezde), koji tek treba da završi kao supernova.

Dole u sredini: Cartwell galaksija je nastala nakon što se jedna galaksija sudarila sa drugom.

Dole desno: Nebula Helix predstavlja planetarnu nebulu (maglicu), koja nam daje uvid kako bi naše sunce moglo izgledati za 5 milijardi godina, nakon što odbaci spoljašne slojeve i postane Bijeli patuljak.

 

Objavi komentar

0 Primjedbe