Rezonancija

Kao što smo rekli svaki oscilator, ako slobodno osciluje, ima svoj karakterističan period, odnosno frekvenciju, koje nazivamo vlastitim frekvencijama.

Oscilacije se mogu izazvati dejstvom neke spoljnje periodične sile koja prinuđuje oscilator da osciluje frekvencijama te sile, a ne sopstvenim frekvencijom oscilatora. Takve oscilacije zovu se prinudne.

Kada je frekvencija prinudne sile znatno manja od sopstvene frekvencije oscilatora , t.j. << amplituda oscilacija biće tada skoro jednaka, kao i kada ne bi djelovala periodična sila. Ako se frekvencija  povećava, amplitude oscilacije bit će sve veće i kada se frekvencija  bude približila sopstvenoj frekvenciji  scilatora, amplitude prinudne oscilacije će početi naglo da rastu. One će postati beskonačno velike kada se obje frekvencije izjednače, kada bude  = . Tada nastupa REZONANCIJA.

Ukoliko se frekvencija  dalje povećava, amplitude prinudne oscilacije se smanjuju tako da neznatno promijene amplitudu koja potiče od sopstvene frekvencije oscilatora. U slučaju prinudnih oscilacija, oscilator koji se dovodi u rezonanciju zove se rezonator, a mehanizam ili sistem koji izaziva prinudne oscilacije naziva se pobuđivač (ekscitator).



 

Objavi komentar

0 Primjedbe