Teslin transformator - kalem ili zavojnica (URADI SAM)

Teslin transformator je izvedba transformatora nazvanog po Nikoli Tesli, karakteristična po tome da zbog stojećeg talasa koji nastaje na sekundarnoj zavojnici proizvodi vrlo visoki napon visoke frekvencije. Ovakav transformator Tesla je izumio 1891. godine. 

KAKO NAPRAVITI MINI VERZIJU TESLINOG TRANSFORMATORA?

Saznajte u video prilogu, u kojem se nalaze detaljna uputstva za izradu jednostavnog modela Teslinog kalema ili transformatora.  


KONSTRUKCIJA TESLINOG TRANSFORMATORA
Teslin transformator se sastoji iz primarne zavojnice (engl. primary) od nekoliko zavoja debele žice. Prečnik ove zavojnice može biti od nekoliko centimetara do nekoliko metara. U sredini primarne zavojnice, nalazi se sekundarna zavojnica (engl. secondary), sa velikim brojem zavoja tanke i dobro izolirane žice, i puno manjeg prečnika od primarne zavojnice. 

Kao izolator može poslužiti zrak ili se obje zavojnice potope u transformatorsko ulje. On nema željeznu jezgru, kao normalni transformator, jer bi ona ometala električne oscilacije. Najveći efekt se postiže u sekundarnoj zavojnici ako ima isti period oscilacija kao primarna zavojnica. 

Pomoću Teslinog transformatora, uz specijalni uređaj, mogu se dobiti naizmjenične struje visoke frekvencije i visokog napona, koje nazivamo Teslinim strujama. Za to nam treba izvor naizmjenične električne struje (engl. AC main), koji je preko visokonaponskog transformatora (engl. high voltage transformer), spojen na kondenzator (engl. HV capacitor). 

Tesline struje dobijemo na sekundarnoj zavojnici Teslinog transformatora. Na vrh sekundarne zavojnice se stavlja prsten, obično napravljen od fleksibilnih aluminijskih cijevi, da stvara električno polje, koje omogućuje stvaranje iskri i munja izvan zavojnica. 


PRIMJENA

Tesla je svoje konstrukcije transformatora uglavnom koristio za pokuse sa bežičnim prijenosom energije i informacija na daljinu. U današnje vrijeme se Teslin transformator koristi za obrazovne svrhe, a grade ih muzeji, istraživačke ustanove i entuzijasti.

Teslin transformator je ponekad korišten i za sljedeće namjene:
  • za stvaranje plazme, vatrenih lopti - loptastih munja
  •  u akceleratorima i razbijačima atomskih čestica
  • za Kirlijanovu fotografiju
  • u rendgenografiji
  • za proizvodnju ozona
  • kao izvor udarnih napona pri visokonaponskim mjerenjima
  • za sterilizaciju vode i vazduha

Objavi komentar

0 Primjedbe